previous arrow
next arrow
Slider
 

Feel at home

IN THE HEART OF ANDALO

Torta di patate

Torta di patate

La torta di patate crude è il vero piatto tipico di Andalo, piatto molto semplice ma ghiotto.
Ingredienti per 4 persone:
  • 6 patate grosse Kennebek
  • sale
  • olio
  • 2 cucchiai di farina bianca (facoltativa)

Pelare le patate e grattugiarle crude con apposita grattugia ("fori" più grandi e più affilati rispetto alla grattugia del parmigiano).

Far scolare l'acqua premendo il grattugiato in uno scolapasta. Aggiungere il sale (qualcuno aggiunge anche un po' di farina bianca) e mescolare il tutto.

Nel frattempo ungere una teglia di rame con abbondante olio e far scaldare nel forno a 200°. Quando l'olio si è ben scaldato e inizia a fare le bollicine, versare il composto di patate e livellarlo con il dorso del cucchiaio, aggiungere ancora un po' di olio sopra l'impasto.

Mettere in forno a 200° e far cuocere per circa un'ora, ma a metà cottura girare la teglia: la cottura deve risultare ben croccante su tutti i lati e la crosta superiore dorata. Nella tradizione il forno è quello del "fogolar" a legna che, sapientemente "stizzà", dà risultati ottimi nella cottura e croccantezza! Una volta sfornata, si serve in tavola tagliata e ancora calda, accompagnata da salumi, formaggi, fagioli e cappucci.

La torta di patate crude è il vero piatto tipico di Andalo, piatto molto semplice ma ghiotto. Veniva cucinato soprattutto durante l'autunno e l'inverno quando c'erano le patate giuste, e si consumava anche tutti i giorni, al posto del pane, in quanto tutte le famiglie di Andalo avevano il proprio campo di patate. La bontà deriva tutta dalla qualità delle patate, rigorosamente kennebek ("kenebek" nella versione dialettale), coltivate in montagna, e fino agli anni '70 largamente coltivate anche ad Andalo, prima che il turismo soppiantasse tali tradizioni. Fondamentali sono anche la grattugia usata (meglio se grattugiate a mano) e la temperatura del forno.

Tutt'oggi ad Andalo si prepara tale piatto, quando ci si ritrova fra amici o in famiglia in occasioni speciali, soprattutto dove c'è ancora il forno a legna. Oltre che una ghiottoneria tale piatto rappresenta il legame con le proprie semplici tradizioni e il calore del ritrovarsi fra gli affetti attorno al fogolar. La si può anche ordinare in qualche agritur / ristorante del posto.

Your holiday at first place

WHAT THEY SAY ABOUT US

  • Really amazing
    I rarely put reviews during our trips. But this hotel deserves it: exceptional in everything, from services to the rooms very well cared for, the kitchen and the kindness of the staff, the optimal location (in the centre but not on the road). Congratulations! We will certainly be back!
  • Dreamlike
    It was our first time in Trentino and we have fallen in love, thanks to the Alphotel that has been able to pamper us with its rooms with views, its tasty dishes, friendly staff, excellent location and 5 star animation. Definitely recommended to all! Ps thanks katia for the sympathy and thanks to all the staff.
  • Excellent
    Compliant with all Covid standards. Sanitized down to the pens and remote controls. We ate very well, 4 first and second courses to choose from every day. Extensive breakfast, with homemade biscuits every morning. The cost is reasonable for an impeccable service. Excellent location close to all services. Thank you we will gladly return
  • Everything was perfect
    We stayed at this hotel with a company of friends where we spent 4 awesome days. Excellent structure where, in addition to a perfect service, you can find cleanliness, great food and, always great smiles from all those who work to make our holiday perfect. I recommend this hotel to everyone, it is really perfect in everything. A greeting from Pisa
  • A great holiday
    We stayed in this hotel for a week and we had a great time, cozy and clean rooms, ate very well indeed, the hotel is in a great location. All staff is very knowledgeable and friendly, we recommend it!
  • Top summer holidays
    Very nice family-run hotel, very friendly and helpful staff, a short walk from the centre in a very quiet area, very good food and attention to detail, excellent cleaning and a special thanks to the animator Katia who entertained the children in an exceptional way and was able to advise and accompany us in the various trips / excursions. Recommended to all those who want to spend a nice holiday in Andalo.
  • Wonderful
    I congratulate the owner of this structure, located in the centre but away from loud noises, excellent cleanliness, helpful and friendly staff, high quality cuisine, good prices. Equipped with kids club, this year managed by Katia, cheerful girl, kind, helpful, engaging and super reliable. I highly recommend this structure, we will definitely return in the winter season.
Alp Hotel Milano Andalo
Web Marketing e Siti Internet Omnigraf - Web Marketing e Siti Internet